facebook datacenter i esbjerg

Facebook bygger datacenter i Esbjerg

Det er endelig bekræftet at Facebook vil bygge datacenter i Esbjerg.

Mandag d. 8 oktober 2018 skulle Esbjerg Byråd behandle en sag som går under kodenavnet Project Ember. Det er nu bekræftet at sagen handler om at Facebook ønsker at bygge et stort datacenter i Andrup tæt ved Esbjerg.

Selskabet bag projektet hedder Notita Networks ApS og bag selskabet er Facebook International Operations Limited med adresse i Dublin.

Facebook er allerede i gang med at bygge et stort datacenter i Odense, og derfor bliver datacentret ved Esbjerg bliver nummer 2 i Danmark – og det største datacenter i Danmark med 250.000 kvadratmeter.

Esbjerg kommune har afsat 250 hektar mellem Esbjerg og Andrup til opførelsen af det nye datacenter.

Ifølge miljøvurderingen er der afsat 200.0000 kvadratmeter til data haller, mens resterende 50.000 kvadratmeter skal være administration, service-, logistik- og nødstrøm bygninger.

Hvorfor bygger Facebook et datacenter i Esbjerg?

Esbjerg er blot det 4. sted uden for USA, hvor de etablerer et datacenter. Esbjerg virker dog ikke til at være et tilfældig valg af placeringen.

Sammen med Aqua Comms deltager både Facebook og Google i etablering af et 7000 kilometer langt undersøisk fiberkabel som går under navnet “Havfrue”.

Planen er at dette fiberkabel skal forbinde Esbjerg med New Jersey. Esbjerg således have 4 forskellige fiberoptiske ruter til USA og Europa.

Esbjerg er dermed på vej til at blive et digitalt knudepunkt for hele Norden, hvilket kan gavne hele Esbjerg og omegn.

Håbet for mange er, at Esbjerg kan udvikle sig til at være Danmarks svar på Silicon Valley.

Hvad er et Facebook datacenter?

I følge statistica havde Facebook i 2. kvartal mere 2.33 milliarder aktive brugere hver måned. Med aktive brugere menes der alle, der har været logget på Facebook i løbet af de sidste 30 dage.

Facebook er med sine mange aktive brugere derfor ubetinget det største sociale netværk nogensinde, og det 3. mest travle websted på internettet.

Tidligere har Facebook brugt serverer fra tredjepart, hvilket gjort det muligt for Facebook at skalere deres netværk lige så hurtigt som væksten af brugere.

Facebook har gennem årene selv opbygget en omfattende infrastruktur til at understøtte den stadig voksende database for at kunne håndtere den massive udvikling.

Facebook blev lanceret i 2014 af Mark Zuckerberg på Harvard University ved hjælp af en enkelt server.

Virksomhedens servere er nu at finde i flere datacentre rundt om i verden. Hvert datacenter rummer tusindvis af computere servere, der er sammenkoblet og forbundet til omverdenen via fiberoptiske kabler.

Hver gang du deler information på Facebook, modtager disse servicere i datacentrene information og distribuere den til din netværk på Facebook.

Facebook kræver enormt meget serverplads til at opbevare enorme mængder af fotos, videoer og andet indhold. Hver eneste dag tilføjes der flere millioner nye billeder til netværket – dertil kommer alt andet indhold.

Derudover skal Facebook’s infrastruktur understøtte en lang række hjemmesider og applikationer ved hjælp af Facebook Connect.

For at understøtte denne enorme aktivitet er det vigtigt for Facebook med store datacentre placeret rundt om i verden.

I starten brugte Facebook serverer fra 3. part, men i Januar 2010 offentliggjorde selskabet planer om at bygge egne datacentre med det første anlæg i Prineville, Oregon.

Hvor er Facebook’s datacentre placeret?

Det første datacenter blev bygget i 2010 ved den lille by Prineville i staten Oregon. Siden er dette datacenter blevet udvidet med mere kapacitet.

Derudover har Facebook opført datacentre i Forest Citi i North Carolina, Luleå i Sverige og Altoona i Iowa, Forth Worth i Texas, Clonee i Irland og Los Lunas i New York.

Facebook fortæller selv, at de også leaser serverplads flere steder rundt om i verden.

Sådan ser Facebook’s datacenter ud indefra

Facebook har tidligere åbnet dørene for en lille gruppe journalister til deres store datacenter i Prineville i Oregon.

Normalt er det kun den lille gruppe af medarbejdere, der kræves for at holde de millioner af servere kørende som har adgang til Facebook’s datacentre.

Langt de fleste virksomheder med datacentre har ikke deres navne tilknyttet centret. Dette er lige omvendt med Facebook som gerne signalerer, at de holder til.

I denne artikel fra TechCrunch kan du se, hvordan det ser ud indenfor murene i Facebook’s datacenter i Prineville.

De afsluttende bemærkninger

At Facebook vælger at bygge et datacenter i Esbjerg er stort. Jeg glæder mig personligt til at følge processen, og jeg er spændt på hvad det kan medføre i fremtiden.

Jeg tror – ligesom mange andre, at Esbjerg i fremtiden vil blive mere digital end tidligere. Håbet for især politikere er, at Esbjerg vil blive et digitalt knudepunkt som kan tiltrække flere arbejdspladser.

Esbjerg blev kendt for fiskeri, som bliver efterfulgt af olieindustrien. Jeg tror, at digitalisering vil overtage fra olieindustrien.