Menu

Forside

Simon Grevang

Stormgade 200, 6700 Esbjerg

Har du spørgsmål?

(+45) 21 74 98 72

-eller send mig en e-mail og jeg vender tilbage hurtigst muligt.

kontakt@simongrevang.dk

Design Sprint fra idé til færdig produkt

I denne artikel fortæller jeg dig, hvordan du kan bygge et færdigt produkt på bare 7 dage ved hjælp af Design Sprint som er udviklet af Jake Knapp.
Artikel om design sprint
Artiklen er sidst opdateret d. 14 Februar 2020
Artiklens indhold

Artiklens indhold

Design Spring er en ret ny og meget effektiv ramme, der har hjulpet hundredvis af virksomheder i Silicon Valley og Fortune 500 til at lancere produkter og tjenester til flere millioner dollars.

Indledning

Konceptet blev udarbejdet af Jake Knapp, og han skrev bogen “Sprint” i 2016. Han understreger, at han anvender en designfilosofi, en tankegang og en tilgang til at løse forskellige organisatoriske udfordringer f.eks. lancering af nye produkter eller forskellige funktioner, vækst, forbedringer af interne processer, innovation og udvikling m.m.

Ved at kombinere de bedste metoder til designtænkning skabte Jake Knapp en klar, effektiv, hurtig og nem at tilpasse ramme for at reducere risikoen for innovation, visioner og til sidst spare penge og tid i virksomheder og organisationer i alle størrelser. Siden bogens udgivelse har mange virksomheder og organisationer eksperimenteret med Design Sprint rammen i et forsøg på at forbedre effekten og værdien. 

I denne artikel vil jeg fortælle dig mere om hvad et Design Sprint er og hvilke muligheder metoden giver dig. Jeg vil desuden give dig det fulde overblik over hele processen. 

Min baggrund for at skrive denne artikel er min +12 års erfaring med online markedsføring. Jeg er i gang med en Diplomuddannelse i E-konceptudvikling og det er i faget Digitalt Design, at jeg første gang stifter bekendtskab med “Design Sprint”.

Jeg synes at konceptet er fantastisk fordi perspektiverne i tilgangen er enorme. Igennem tiden har jeg været involveret i mange digitale projekter – både egne projekter og hvor jeg har været med på sidelinien som rådgiver. 

I langt de fleste tilfælde oplever jeg at både tidsramme og budget ikke bliver overholdt af forskellige årsager. Det kan være ødelæggende og årsagen til at mange digitale projekter aldrig får succes.

Med Design Sprint tilgangen får man bygget en prototype (det absolut vigtigste) for at komme i gang med sin forretning. Det kan være værdifuldt for at finde ud af om idéen eller konceptet giver den ønskede værdi eller om konceptet skal tilpasses markedet endnu mere.

[activecampaign]
Om Simon Grevang

Om Simon Grevang

Jeg har over 12 års erfaring, uddannelser og "know how" indenfor online markedsføring.

Jeg har en holistisk tilgang til online markedsføring på tværs af digitale kanaler. Mit fokus ligger på den digitale kunderejse for at følge kunderne igennem alle touchpoints på tværs af kanaler og enheder.

Læs mere om mig

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Få tips og gode råd om online markedsføring. Du vil få nyhederne som den første, så du altid vil være et skridt foran dine konkurrenter.

 • Gør som +10.000 andre
 • Få nyheder som den første
 • Ingen spam og reklame
 • Ingen binding

Du bliver tilmeldt ny nyhedsbrev

Hvad er Design Sprint?

Design Spring er en tilgang eller proces, hvor man har en uge til at teste en idé, og hurtigt skabe en prototype man kan bruge til at teste på rigtige brugere.

Et Design Sprint giver dig mulighed for at samle vigtige beslutningstagere i ét rum. Beslutningstagerne kan være alt fra den administrerende direktør, til sælgere, marketingfolk og designere. 

Design Sprint er en 5 dages process hvor man løser store problemer og tester idéer. Et dedikeret team diskuterer en udfordring, designer potentielle løsninger og tester dem med rigtige brugere. Du starter med noget vagt og slutter med reel feedback og noget yderst håndgribeligt på bare 5 dage. 

Siden bogen er skrevet er der udviklet en optimeret version af Design Sprint således at man kun bruger 4 dage på at udvikle og teste en prototype.

 

I Design Sprint 2.0 er der to store forskelle fra den oprindelige 5 dages proces:

  • Det tager 4 dage i stedet for 5 dage fordi processen er gjort mere effektiv. Flere ting rykkes rundt for at gøre processen mere logisk, og man forkorter mange af de involverede elementer og personer.
  • Man behøver kun det fulde Sprint hold i 2 dage i stedet for 5 dage, hvilket er en kæmpe fordel når man gerne vil involvere travle interessenter. At bruge 5 dage i et team kan være en stor investering for mange virksomheder. Det er ofte nemmere at overbevise om fordelene ved et Design Sprint, hvis du kun skal bruge vigtige interessenter i 2 dage fremfor 5 dage. 

 

I denne artikel vil jeg  tage udgangspunkt i det oprindelige Design Sprint fordi at jeg er blevet undervist i denne tilgang. Umiddelbart ser jeg dog mange fordele ved 2.0 version, og jeg vil sikkert arbejde ud fra denne i fremtiden. 

Sådan ser Design Spring ud

I dette afsnit vil jeg beskrive i detaljer hvordan et design sprint ser ud. Idéen er at man går fra idé til et færdigt produkt på bare syv dage.

Et Design Sprint strækker sig fra mandag til fredag. Du har eksperterne i et team fra mandag til onsdag, men det vil være ideelt hvis de er der hele ugen, da du skal bruge nogle af dem på både prototype dagen og testdagen.  

 

Mandag består af: 

  • I skal finde det langsigtede mål
  • Lave sprit spørgsmål f.eks. Q: For at tiltrække ny kunder, hvad skal vi fokusere
   på. A: Kunderne skal have tillid til vores ekspertise.
  • Kunderejsen skal mappes
  • Spørg eksperterne og brug tilgangen “how might we” (HMW)
  • Organisering af “HMW” spørgsmålene
  • Lave en afstemning om prioriteringen af “HMW” spørgsmålene
  • Vælg et mål for ugen design spring

 

Tirsdag består af:

  • Der skal tages en beslutning om alle arbejder med ét problem eller skal problemet deles op i flere små dele
  • Sketch (the four- step sketch) som består af følgende:
   • Note: Indsamle vigtig information i 20 minutter.
   • Idéer: Udvælg overordnede løsninger til sketchen i 20 minutter
   • Crazy 8s: Lav forskellige variationer så hurtigt du kan i 8 minutter.
   • Løsning: Lav en detaljeret løsnings sketch i 30-90 minutter

 

Onsdag består af: 

  • Beslutningerne skal tages ved hjælp af et “heatmap”, hvor man hver især i teamet stemmer på den bedste løsning. Beslutnings tageren har 3 klistermærker, mens alle andre i teamet kun har ét klistermærke.
  • Udarbejd et storyboard

 

Torsdag består af følgende:

  • Prototypen skal bygges. Alle prototyper er forskellige og derfor er der ikke en standard eller manual for hvordan man gør dette i et Design Sprint.

 

Fredag består af følgende: 

  • Teste prototypen på målgruppen. En brugertest kan foregå som et interview, hvor du lader personer i målgruppen teste prototypen. Et antal på 5 testbrugere vil være nok til at kunne finde tendenser.

 

Før sprinten begynder skal du have den rigtige udfordring og det rigtige hold. Du skal også bruge både tid og plads til at udføre et Design Sprint. 

Jeg har lavet en checkliste nedenfor med ting, som du skal have styr på inden du starter et Design Spring.

Vælg en stor udfordring: Brug små sprints når udfordringen er stor, når der ikke er tid nok eller når du bare sidder fast. 

Vælg en beslutningstager (eller 2): Uden en beslutningstager kan du risikere, at I ikke kommer frem til en løsning på udfordringen. Hvis din beslutningstager ikke kan deltage i hele sprinten, skal han/hun vælge en delegeret som kan deltage. 

Rekruttering af et sprint team: Et godt sprint team bør være på 7 personer eller færre. Teamet bør indeholde personer med forskellige færdigheder. 

Find ekstra eksperter: Ikke alle eksperter kan være i et sprint hele ugen, og derfor bør du have ekstra eksperter som kan træde til. Derudover bør disse ekstra eksperter inviteres ind til et interview mandag eftermiddag for at få flere perspektiver på. 

Vælg en facilitator: En facilitator styrer tid, samtaler og den samlede sprint proces. Det kan være en fordel at udvælge en person der er vant til at lede et team. 

Book 5 hele dage i kalenderen: Book tid med sprint teamet fra f.eks. 10.00 til 17.00 mandag til torsdag og fra kl. 9.00 til 17.00 fredag. 

Find et rum med 2 whiteboards: Find et sprint rum du kan bruge hele ugen. Hvis det ikke har 2 whiteboards må du enten købe eller improvisere. 

 

Et par gode råd

 • Ingen forstyrrelser: Ingen bærbare computere, tablet eller mobiltelefoner er tilladt. Hvis du har brug for din telefon skal du forlade rummet eller vente til er pause.
 • En stram tidsplan skaber tillid i sprint processen. Brug et stopur til at skabe fokus og holde tidsplanen.
 • Tag en hurtig “snack” pause kl. 11.30 og frokost omkring kl. 13.00 for at være mest effektiv. 

Ting du skal bruge

Hvis du skal følge konceptet 100% skal du bruge en række elementer for at få det optimale ud af processen. I dette afsnit vil jeg fortælle om de ting, som jeg synes er vigtige.

Der er en række ting du skal bruge for at få det optimale ud af et Design Sprint. Hvis du ikke har mulighed for at skaffe disse skal du improvisere og få det bedste ud af det.

Whiteboards: Væg monteret whiteboards er bedste, men du kan også bruge rulle tavler, post-its, karton osv. Det vigtigste er, at du har en stor overflade. 

Gule post-its til noter: Jeg vil anbefale dig at bruge én farve fordi flerfarvede kan forårsage unødvendige kognitive forstyrrelser.

Sorte penne: Disse skal bruges til skitsering om tirsdagen. Undgå helt tynde penne fordi skriftens skal være tydelig på afstand. 

Printerpapir: Almindelig printerpapir bruges til skitsering.

Tape eller “lærertyggegummi”: Løsningsforslag og skitser skal hænges på en tavle så det kan ses af alle i teamet. 

Små runde klistermærker: Til at lavet et “heatmap” af stemmer fra teamet.

Store runde klistermærker: Disse skal være en anden farve end de små runde klistermærker.

Stopur: Du skal bruge et stopur for at holde tiden igennem et sprint.

Dag 1: Mandag 

På første dagen handler det om at starte ved slutningen - altså at finde ud af det overordnede mål. Derefter snakker man med eksperterne om hvad de ved. Det skal ende ud i at finde og udvælge et mål - altså et ambitiøst og håndgribeligt problem som kan løses på 5 dage. 

Mandagen bruges altså til at dele viden, forstå problemet og vælge et mål for ugens indsats. Med kun 5 dage kan det virke vildt at bruge en hel dag på at tale og skrive på tavler – men hvis du ikke gør, risikerer du at spilde tid og kræfter på den forkerte del af problemet. 

Mandagens strukturerede diskussioner skaber vejen til sprint ugen. Mandag morgen starter du egentlig ved slut, og finder ud af det langsigtede mål. 

Derefter skal du lave et kort over udfordringen. Om eftermiddagen spørger du eksperterne i din virksomhed for at dele det, de ved. 

Endelig vælger du et mål: et ambitiøst, men håndterbart stykke af det problem, du kan løse om en uge. 

Jake Knapp’s bog “Sprint – How to solve big problems and test new ideas in just five days” er den mest komplette guide til mandagens øvelser og resten af ugen. Jeg har i denne artikel skrevet en checkliste for mandagen og nogle tips til facilitator nedenfor. 

 

Checkliste til mandag

Tidsrammen er ikke 100% og du skal ikke blive nervøs hvis I ikke overholder tidsrammerne. Husk dog at holde små pauser løbende.

Kl. 10.00 skal du introducere dig selv og teamet. Herefter udvælges der en facilitator og en beslutningstager sammen med en beskrivelse af deres roller.

Du skal forklare overfor teamet idéen bag et Design Sprint og fortælle om sprint processen.

Kl. 10.15 laver vi en oversigt med kunder og nøgleinteressenter i venstre side. 

Kl. 11.30  Tegnes slutningen med din færdige løsning til højre. Derefter laver man et flowdiagram imellem, der viser, hvordan kunderne interagerer med din produkt. Et lille tip:  hold det enkelt på mellem fem til femten trin. 

Kl. 13.00 holder i pause og spis gerne sammen. Påmind dit hold om at vælge en let frokost for at have energi til om eftermiddagen. Sørg for at der er snack til rådighed, hvis teamet senere bliver sulten.

14.00 spørg eksperterne i et interview med både personer i sprint teamet og evt. gæster udefra. Brug mellem 15 og 30 minutter på hver ekspert. 

Du kan spørge ind til vision, kunderne, hvordan tingene fungere og tidligere indsatser. Lad som om at du er en journalist. Find ud af de langsigtede mål ved hjælp af små spørgsmål. 

Opfrisk problemerne med spørgsmålet “how might we (HMW)”. Skriv bogstaverne “HMW” øverst til venstre på en post-it og lav så mange som muligt. 

Kl. 16.00 organiserer du alle de noterede idéer på en stor væg. Flyt lignende idéer så de kommer til at hænge ved siden af hinanden. Det behøver ikke være helt perfekt, så det må ikke tage mere en 10 minutter. 

Herefter skal teamet stemme om hvilke af disse idéer der er bedst. Hver person har 2 små runde klistermærker – og beslutningtageren har dobbelt så mange. 

16.30 skal beslutningerne om målet tages af teamet – som udgangspunkt er det beslutningstageren som tager den afgørende beslutning. 

  • Begynd med at forestille dig det endelig resultat og risici undervejs. Derefter arbejdes der baglæns for at finde ud af hvordan du kommer derhen. 
  • Ingen ved alt – heller ikke beslutningstageren i teamet. Det handler om at finde frem til viden og opbygge en fælles forståelse på tværs i teamet.
  • Redefiner problemer som muligheder. Lyt godt efter problemet og brug “hvordan kan vi” (HMW) for at finde frem til mulighederne. 

 

Gode råd til facilitator

Spørg gruppen om lov til at facilitere fordi det er nemmere at holde tingene i bevægelse, hvilket vil gøre sprintet mere effektiv for alle.

ABC står for “always be capturing” og det betyder, at det er vigtigt at tage noter af teamet diskussioner således intet går tabt i processen. 

Spørg ind til selv de mest indlysende ting for at få sat skub i processen. 

Beslut og fortsat fordi langsomme beslutninger dræner teamet for energi og truer tidsrammen i et Design Sprint. Hvis et team kommer ind i en længere debat må facilitator tage ordet for at alle komme videre. 

Dag 2: Tirsdag

Efter en hel dag med at forstå problemet og derefter vælge et mål, så er tirsdag dagen hvor du får mere fokus på en løsning. Dagen starter med inspiration: en gennemgang af eksisterende ideer som man kan forbedre.

Om eftermiddagen skal hver person skitsere efter en 4 trins proces, der fremhæver kritiske tænkning. Man vil også begynder at planlægge fredagens brugertest ved at rekruttere testbrugere, der matcher din mål profil. 

 

Tjekliste for tirsdag

Tidsrammen er ikke 100% og du skal ikke blive nervøs hvis I ikke overholder tidsrammerne. Husk dog at holde små pauser løbende.

 

Kl.10.00 – Lyn demoer
Se på gode løsninger fra en række virksomheder, herunder din egen. Fremhæv de gode ideer i en hurtig tegning på en tavle. 

 

12.30 – Super fokuseret eller opdeling
Bør i opdele udfordringerne? Kig godt på kortet og have en hurtig dialog i teamet. Hvis I vælger et super fokuseret mål kan hele teamet arbejdet målrettet på dette. Hvis i har flere problemområder, bør I dele det endnu mere op. 

 

13.00 – Frokost

 

14.00 – 4 trins skitsen

4 trins skitsen indeholder hver vigtige elementer. I starter ud med at have 20 minutter til at tage noter omkring mål, muligheder og inspiration du har indhentet i teamet. Derefter har du yderligere 20 minutter til at notere “grove” ideer. 

Nu er det tid til at finde alternative ideer som du hurtigt skal skitsere på papir. Dette kaldes “crazy 8s”, og I har 8 minutter.

Sidst handler det om at lave en løsningsskitse, hvor skitsen bliver mere detaljeret. Dette har I mellem 30-90 minutter til. 

Dag 3: Onsdag

Onsdag morgen vil du og teamet have en lang række løsninger baseret på skitserne fra tirsdagens arbejde. Det er godt, men der er også et problem - du kan ikke lave prototyper og teste på alle idéer. Du har derfor brug for en solid plan.

Onsdag morgen skal temaet komme med feedback på løsningerne og derefter beslutte, hvilke der har den bedste chance for at nå jeres langsigtede mål. Om eftermiddagen skal I vælge de vindende skitser og flette dem ind i et storyboard – som er en trinvis plan til prototypen.

 

Tjekliste for onsdag

Tidsrammen er ikke 100% og du skal ikke blive nervøs hvis I ikke overholder tidsrammerne. Husk dog at holde små pauser løbende.

10.00 – Beslutning

Følg nedenstående trin for at vælge de bedste løsninger.

 1. Hæng skitserne op på væggen i en lang række
 2. Alle i teamet skal anonymt vurdere hver skitse og derefter sætte 1-2 små klistermærker ved hver af de foretrukne skitser. 
 3. Teamet skal snakke om det bedste ved hver løsning. Vær opmærksom på at gode forslag kan komme frem under dialogen.
 4. Hver person i teamet skal vælge sin favorit ide/skitse. 

 

11.30 – Vælg vinderen og “måske senere”

Sørg for at samle skitserne med flest stemmer. Find ud af om vinderen passer ind i en prototype eller om det vil konflikte med andre idéer.

 

13.00 Frokost

 

14.00 – Storyboard

Efter frokost skal teamet lave et storyboard for at planlægge prototypen. 

Dag 4: Torsdag

Onsdag blev brugt til at lave et storyboard til prototypen. Nu er det torsdag og nu skal storyboardet blive til en prototype. Det skal være så realistisk som muligt, så du kan bruge den til at teste på en målgruppe.

Ved at fokusere på det vigtige og fra et kundeperspektiv, så kan du faktisk lave en prototype på en enkelt dag. 

Torsdag sikrer du dig desuden at alt er klar til fredagens brugertest. Sørg for at have en tidsplan, afprøvet prototypen og planlagt din brugertest med relevante spørgsmål. 

 

Tjekliste for torsdag

Tidsrammen er ikke 100% og du skal ikke blive nervøs hvis I ikke overholder tidsrammerne. Husk dog at holde små pauser løbende.

Kl. 10.00 – Vælg de rigtige værktøjer

Det er ofte en god idé at bruge andre værktøjer end dem du bruger til dagligt. Find et værktøj som er hurtig og fleksibelt til at lave din prototype. 

I morgen skal prototypen testes på rigtige personer. I har brug for at fordele roller i teamet – hvem skal interviewe, hvem skal notere, hvem skal stå for prototypen osv. I kan også vælge at bryde storyboardet op og tildele hvert teammedlem en mindre del. 

11.00 – Prototype

13.00 – Frokost

14.00 – Mere prototype
Når man deler arbejdet op i mindre dele mister man hurtigt overblikket. Sørg for at samle op og hold fokus på det som giver mening. 

15.00 – Lav en “generalprøve” på din prototype

Det er vigtigt at lave en lille generalprøve for at finde fejl og mangler. Sørg for at både interviewer og beslutningstageren er med til generealprøven.

16.00 – Lav prototypen færdig

Dag 5: Fredag

Dit sprint begyndte med en stor udfordring og et godt team. Nu er det fredag og du har skabt en mulig løsning, valgt det bedste og bygget en realistisk prototype. Alene dette gør ugen til en imponerende produktiv uge.

Nu tager du det hele et skridt videre ved at interviewe udvalgte personer i din primære målgruppe for at finde ud af, hvordan de reagerer på din prototype. Dette er hele målet med sprintet. 

Når du er færdig med brugertesten så ved du hvad det næste skridt er. Nu har du haft muligheden for at teste en ny idé, et nyt design eller måske noget helt andet uden at bruge mange tusinde kroner og masser af tid. 

Når du skal lave brugertest er det en god idé, hvis du har 2 rum til rådighed. Et rum til at lave brugertesten og et rum, hvor I kan tage notater. Det er også en god idé at optage brugertesten for at kunne tolke på kropssprog, pauser og anden nonverbalt adfærd hos testpersonen. 

Allerede efter 5 brugertest vil du kunne finde tydelige mønstre som du kan tolke på. 

Uanset om din prototype er en succes eller ej, så har du lært noget i processen. Hvis det er en succes skal du måske overveje at implementere det i din virksomhed. Er den ikke en succes så kan du være tilfreds med at løsningen har været hurtig og ikke har kostet dig mange penge – og du kan nu fokusere på næste sprint. 

Gode råd til det perfekte brugerinterview

Det er svært at lave et brugerinterview. For at få valid data skal du være meget opmærksom på som interviewer at du ikke påvirker testpersonen hverken direkte eller indirekte.

Et par gode råd til at lave det perfekte interview.

 • Byd testpersonen velkommen og forklarer ham/hende at du gerne vil have ærlig feedback. Fortæl din testperson at han/hun ikke kan gøre noget forkert, og skulle der være noget de er i tvivl om, så er det fordi du ikke har gjort dit arbejde ordentligt.
 • Start med en lille dialog for at gøre testpersonen tryg i situationen. Derefter kan du i en flydende overgang komme til dine planlagte spørgsmål.
 • Introducer prototypen og mind testpersonen om at der muligvis vil være nogle ting som ikke virker. Husk at gøre klart at du ikke tester på ham/hende. Bed desuden testpersonen om at tænke højt.
 • Lad testpersonen bruge prototypen mens du både observerer og stiller opfølgende spørgsmål.
 • Stil gerne spørgsmål, hvor du beder testpersonen om at opsummere.
 • Sørg for igennem hele interviewet at stille “HV spørgsmål” altså hvem, hvad, hvor, hvornår, hvorfor, hvordan osv. 

Hvorfor er Design Sprint 2.0 bedre?

Det er flere ændringer der gør Design Spring 2.0 mere effektivt og fleksibelt.

Processen tager kun 4 dage, hvor det oprindeligt var 5 dage. Det er blevet muligt ved at ændre rækkefølgen af øvelser og en god nyhed til alle, der ikke kan afsætte en hel uge til at lave et Sprint. 

 

Design Spring 2.0 foregår således:

  • Mandag: Map og skitse
  • Tirsdag: Beslutning og storyboard
  • Onsdag: Prototype
  • Torsdag: Test og indsamle feedback

Det gode ved Design Spring 2.0 er, at lederne eller beslutningstagerne kun er involveret i 2 dage. Før i tiden var dette et problem fordi disse beslutningstagere ofte ikke var i stand til at afsætte en hel uge til et Design Sprint. 

I Design Sprint 2.0 kan du overlade de sidste 2 dage til designere og interviewene – og lade beslutningstagerne f.eks. direktør og ledelse gå. De vil selvfølgelig modtage rapport med indsigter senere. 

De afsluttende bemærkninger

Baseret på feedback fra testpersonerne kan du træffe vigtige beslutninger. Uanset hvad resultatet er af dit Design Sprint, bør det betragtes som en succes fordi har du fået værdifuld viden du ellers ikke ville have opnået.

Selvom løsningen skulle blive en fiasko, så har du kun brugt 5 dage til at forstå det. Du gjorde det med minimum risici og uden store økonomiske udgifter til f.eks. udvikling. 

Tænk over omkostninger ved ikke at benytte et Design Sprint og hvor meget tid og penge du ville bruge på at forstå, at det var en forkert beslutning.

Hvis din løsning har givet dig god feedback, så har du lige sparet 3-6 måneders arbejde med at bevise det. 

Du har justeret på dit team således I alle har den samme vision, fik en håndgribelig prototype som kunne hjælpe dig med at få mere værdifuld viden. 

Hvis din løsning giver dig blandet feedback, så er du på rette spor. Du ved nu hvordan du bevæger dig fremad. Brug al din nye viden og data – og test igen indtil du er tilfreds med resultatet. 

Del viden i dit netværk